Latvijā var uztvert SAQ Grimeton VLF telegrāfa staciju.

Šī sadaļa paredzēta tēmām un diskusijām, kas neatbilst citām kategorijām. Aktuālu Latvijas radio amatierisma jautājumu apspriešana, priekšlikumi utt
Post Reply
Ingus Siliņš

Latvijā var uztvert SAQ Grimeton VLF telegrāfa staciju.

Post by Ingus Siliņš »

Labdien visiem, Latvijā var uztvert VLF telegrāfa raidītāju SAQ Grimenton ( no Zviedrijas ) 17,2 kHz frekvencē, CW. Vienīgi pārraides notiek dažas reizes gadā, nozīmīgos datumos. Man izdevās uztvert šo signālu ar paštaisītu tiešās pastiprināšanas radiouztvērēju, kuram iebūvēta aktīvā antena ( 1m gara pīcka, kas pieslēgta lauktranzistora priekšpastiprinātājam ar augstu ieejas pretestību ( >1M )). Pārraidi uztvēru 24.12.2025 apm. 10:00 pēc Latvijas laika. Vai kāds ir ko tādu mēģinājis?
yl2fd@apollo.lv

Re: Latvijā var uztvert SAQ Grimeton VLF telegrāfa staciju.

Post by yl2fd@apollo.lv »

Sveicināts Ingu!
Priecīgus Ziemassvētkus!

Mēs - grupiņa amatieru (YL2CQ, YL2FD, YL2QG un vēl daži) sekojam šai mehāniskā ģeneratora stacijai un tās pārraidēm17.2 kHz frekvencē.
Viņa raida kādas 2 reizes gadā - savā jubilejas dienā un uz Ziemassvētkiem.

Apsveicams ir tas entuziasms, ko viņi veltī aparatūras un antenas lauka uzturēšanai.

Uzraksti man individuāli, parunāsim.

Andris / YL2FD
YL3AD

Post by YL3AD »

Sveiciens abiem Telegrāfijas popularizētājiem!
Es arī vēlos ar jums pačalot.
Telegrafam tagad pagrūti laiki, un,
tādēļ Stens, SM6DQO/SF7YT man piesūtīja savu rakstu, lai pie mums arī nopublicējot,
Kādāveidā, esot vienalga, ka tik mūsējie pie šīs informācijas tiekot klāt un
pēc iespējas vairāk piedaloties viņu organizētajā pasākumā.
Starp citu tieši Stens ir pie atslēgas šajos interesantajos datumoš.
Tātad: nākošais pasākums būs jau šā mēneša 5. datumā.

Viņa failu pieglabāju šajā adresītē:
https://failiem.lv/u/fn48v8kjkw

Laikam taču vislielākā problēma viņu tulkot latviski. To, domāju, Stens atļautu.
bet man ir vēl vesela rinda ar priekšlikumiem, kā saglabāt mums mīļo Morzes kodu.

73! un līdz drīzai sadarbībai, ja pieņemsiet mani savā grupiņā, tad 161!
Ar cieņu, Jānis, YL3AD
YL3GU

Post by YL3GU »

Ingus Siliņš wrote: Fri Dec 26, 2025 3:24 pm Labdien visiem, Latvijā var uztvert VLF telegrāfa raidītāju SAQ Grimenton ( no Zviedrijas ) 17,2 kHz frekvencē, CW. Vienīgi pārraides notiek dažas reizes gadā, nozīmīgos datumos. Man izdevās uztvert šo signālu ar paštaisītu tiešās pastiprināšanas radiouztvērēju, kuram iebūvēta aktīvā antena ( 1m gara pīcka, kas pieslēgta lauktranzistora priekšpastiprinātājam ar augstu ieejas pretestību ( >1M )). Pārraidi uztvēru 24.12.2025 apm. 10:00 pēc Latvijas laika. Vai kāds ir ko tādu mēģinājis?
Jā, pirmo reizi, tas bija 5.7.26 (ap 16.00 pēc Latvijas laika), es uztvēru SAQ ar PA0RDT aktīvo antenu un skaņaskarti. Signāls nebija stiprs, bet identificējams.

Kā izklausījās: https://failiem.lv/u/25njthxq5u
yl2fd@apollo.lv wrote: Sat Dec 27, 2025 11:02 am [..]
Uzraksti man individuāli, parunāsim.

Andris / YL2FD
Andri, kāpēc ne šeit? Valsts noslēpums?
Post Reply