Minētajā datumā ES6SW un ES6VIA ap plkst 19 pēc vietējā laika bija atkal tajā pat skatu tornī (Aizsargājamo ainavu apvidū Ziemeļgauja) un mēs nodibinājām sakarus ar Māļu repītera palīdzību.
Signāla stiprums un kvalītāte – līdzīgi kā nedēļu iepriekš.
Tagad Juri, YL/ES6VIA bija bruņojies ar paštaisītu 6 elementu YAGI antenu sakariem 70 cm joslā.
Viņš pat [amēģināja nodibināt sakarus ar to repītera kanālā, bet, protams, tur nekas prātīgs nesanāca: varēja atpazīt tikai FM signāla klātbūtni uz trokšņu fona.
Tā kā NAC aktivitātes sākās visai drīz, jau 17 UTC, novēlējis veiksmīgus sakarus, es no viņiem atvadījos.
Toties nakamajā dienā saņēmu ļoti īsu ziņu, ka iepriekšējās dienas eksperiments bijis visai sekmīgs:
YL/ES6VIA Juri no KO37CP nodibinājis (domāju VISMAZ) kontaktus ar šādiem korespondentiem:
SM7NR, Urban, no JO76RC = 675 km;
OH1ND, Juha, no KP00XL = 398 km;
ES2MC, Arvo no KO28GG = 205 km.
Tiešām vērā ņemams rezultāts, it sevišķi, ja ņemam vērā to. Ka parasti par FM aktivitātēm 430 MC joslā (un sevišāki NAC!) mūsu pusē dzirdēts tiešām ļoti maz!
Tādēļ uzrakstīju vēstulīti senam paziņam Arvo, ES2MC ar jautājumu, cik populārs ir FM darba veids Igaunijā, un ja zināms, tad Skandināvijas valstīs tieši NAC tūrēs un jo sevišķi 70 cm joslā.
Arvo atbildēja, ka parasti pieredzējušie amatieri aktivitātes vakaru pirmajās stundās it īpaši aktīvi "skenē" tieši FM kanālus un atsūtīja savu 13. septembra EDI failu analīzei:
"Tere Janis,
Yes, this particular QSO was in FM. Will attach my last 70cm NAC log.
Propagation was quite good, especially I am glad about the long SP Q-s in
CW. Altogether one of my best scores on 70cm in NAC.You probably know that
in .edi format the mode is indicated by a number after the callsign - here
"6" is FM, "2" is CW and "1" is SSB. And yes, FM is used in NAC as well,
especially on 2m - in 2m contest last week I made 102 Q-s altogether and
almost half of them on FM. OH-stations are quite active on FM also and
traditionally give quantity there. 23cm is of course just CW and SSB...
With 73s,
Arvo, ES2MC"
Arvo atsūtītajā EDI failā šoreiz bija bija 52 QSO, no kuriem 17 FM darba veidā; 32 - CW un pārējos 3 - SSB.
Visus FM sakarus viņš nodibinājis pirmajā pusstundā: ES2PKW (KO29H); ES5PC (KO38HJ); ES7RU (KO28SI); YL2OK (KO37AS) YL/ES6VIA (KO37CP); ES2NX (KO29JM); ES1N (KO29IJ); OH2FDQ (KP20TF) OH2TI (KP20KE); ES2JL (KO29LL); ES1ATE (KO29JK); OH5LK (KP30ON); ES2IPA (KO29JM); OH6QR (KP22BN); OH6VV (KP22WG) OH4LA (KP20LG); un ES5QA (KO38OM)
CW sakari ar (hronoloģiskā kārtībā): UA1ANA; R1AO; LY2R; LY2HS; LY1CR; LY2NA; SM6BFE; SM3BEI; SK0CT; OH1ND; SP2DDV; SM3AKW; SM7DTE; YL2GD; OH4MVH; ;OH3BCX; OH6UW; YL2AJ; SA7W; R1AN; SM5AZN; SM2A; OH6NG; OH3MHA; SM5EPO; SK7MW; SK4AO; SM0NZY; SP2WPY; SN1I; SP1JNY un SP2FRY.
SSB attiecīgi: ;LY3A; SK0EN un OH2MFE.
Tiešām laba TROPO izplatīšanās gadījās septembra pirmajā pusē. Lasīju, ka izplatīšanās ultraīsajos viļņos stipri atkarīga no meteoroloģiskajiem apstākļiem. Tāpēc, paralēli radio viļņu pētījumiem "nopietnie" amatieri sevišķi rūpīgi seko arī meteo kartēs notiekošajam. Un īpašs izaicinājums ir pašiem uztvert šīs kartes no meteo pavadoņiem. ... bet par to taču forumā varēs padalīties šā amatierisma novirziena cienītāji, padaloties savā pieredzē, vai ne?
Un Arvo nodibinātie sakari liecina, ka dažreiz ultraīso viļņu frekvences ir tikpat piepildītas kā īsajos viļņos. Protams, šādu laimīgu sagadīšanās rezultātā.
Tāpēc ultraīsviļņnieki apgalvo, ka esot paši pacietīgākie amatieri un kārtīgi makšķernieki ezera vai upes krastā no viņiem krietni vien atpaliekot

Varbūt šādi piedzīvojumi iedrošinās arī mūsu, Latvijas jaunās, C klases operatorus piedalīties šādos eksperimentos, kamēr vēl sals nav sastindzinājis dabu visapkārt.
Igauņu amatieriem FM darba veidā ir liela pieredze arī citās VHF joslās: 29 MHz, 50 MHz, 145 MHz un 432 MHz (arī repīteru sakaros). Žēl, ka mūsu jaunie šādām aktivitātēm it kā mazliet apdalīti – tikai 145 un 432 MHz

Toties, varbūt tas ir ceļa sākums savu starptautisko tiesību apgūšanas un vietējo iespēju paplašināšanas darbam, kopā ar pieredzējušajiem amatieriem, Latvijas republikā?
73! Janis, YL3AD